FAKTY O KYSELINE GLYKOLOVEJ

Značka Alpha-H založila svoje produkty na benefitoch kyseliny glykolovej a výsledkoch jej používania.

Kyselina glykolová je pravdepodobne najznámejšia dostupná alfa-hydroxy-kyselina. Získava sa z cukrovej trstiny a často sapoužíva v kozmetike, pretože má malú molekulárnu štruktúru, vďaka ktorej ľahko preniká do pokožky a tiež veľmi dobre viaže vodu.

 

Keď sa nanesie kyelina glykolová na pokožku, vytvára na nej pocit svrbenia. To sa deje kvôli nízkemu pH kyseliny glykolovej, ktoré spôsobuje pokožke traumu, vďaka ktorej dochádza k stimulácii a aktivite fibroblastov. Toto stimuluje kolagén ktorý obnovuje svoju štuktúru, čím prispieva k jemnejšiemu a pevnejšiemu tónu pleti. Taktiež zjemňuje jemné linky a vrásky, ovisnutú pokožku a dodáva mladší vzhľad pleti.

 

Alpha-H používa kyselinu glykolovú v 30% koncentrácii s pH 3 v produkte Pro-X Gel určenom na salónne ošetrenie. Tento peeling je určený na používanie v týzdenných/dvojtýždenných intervaloch po dobu 6-10 týždňov. Vtedy sú výsledky najlepšie.

 

Vďaka svojim exfoliačným vlastnostiam, ktoré urýchľujú deskvamáciu pleťových buniek, čo má za následok rozptyl pigmentu, má kyselina glykolová veľmi vplyvný efekt na pigmentové lézie ako sú melazma, pehy zo slnka a poškodenie svetlom. Kyselina glykolová má tiež schopnosť bojovať proti pigmentu tak, že ho mení na bezfarebný. Ako sa pleťové bunky dostávajú na povrch pokožky stávajú sa viac kyslé a pôsobia ako kyslý povrchový plášť. Tým, že kyselina glykolová je kyslá, reaguje s týmito kyslými povrchovými bunkami, mení ich sfarbenie a tým efektívne redukuje usadzovanie pigmentu.

 

Keďže kyselina glykolová je rozpustná vo vode, má schopnosť vystupovať ako zvlhčovadlo a zvyšovať úroveň hydratácie a obsah glykosaminoglykánu v pleti. Glykosaminoglykán hrá významnú úlohu, pretože dáva pokožke objem. Nachádza sa pri okrajoch kolagénových a elastínových tkanív a spojeniach týchto tkanív. Kyselina hyalurónová je významným členom rodiny glykosaminoglykánov. Ako ľudské bunky starnú, strácajú schopnosť produkovať kyselinu hyalurónovú a tak sa pleť stáva suchšia, tenšia a ochabnutejšia, čo eventuálne vedie k zvráskavenej, ovisnutej a zostarnutej pokožke. Používanie kyseliny glykolovej na dennej báze zvyšuje prítomnosť kyseliny hyalurónovej v epiderme a derme a podporuje tvorbu kolagénu. Relatívne malé zmeny v objeme glykosaminoglykánu môžu spôsobiť veľké zmeny v epidermálnej a dermálnej hydratácii, čo výrazne ovplyvňuje vzhľad pleti, jej štruktúru a funkčnosť.

 

5 funkcií kyseliny glykolovej

  1. Exfoliácia

Chemická exfoliácia

  • pôsobí na znižovanie dezmozómov (bunkových spojov) a umožňuje deskvamáciu (odlupovanie) pleťových buniek
  • dezmozómy sú proteíny, ktoré držia pokope epitelové pleťové bunky
  • deskvamácia je odlupovanie najvrchnejšej časti pokožky
  • exfoliáciou sa stenšuje stratum corneum, stáva sa pružnejšou a kompaktnejšou, čo dáva pleti mladší vzhľad
  1. Hydratácia

Rozpustná vo vode – pôsobí ako zvlhčovač

Zvyšuje hydratáciu v stratum corneum

Zvyšuje obsah glykosaminoglykánu v epiderme, kde sa prirodzene nachádza kyselina hyalurónová

  • To je potrebné na tvorbu buniek, na funkciu membrán aj pri spájaní buniek
  • Zaobľuje pleť, čo je dôležité pri zostarnutej a pri suchej pleti
  1. Spevňovanie

Kyselina glykolová vytvára pocit svrbenia, ktorý spúšťa proces hojenia rán v derme

Aktivujú sa fibroblasty

Zvyšuje objem mimobunkovej látky (ground substance) a urýchľuje premenu kolagénu

Môže sa prejaviť ako počiatočné sucho, ktoré nasleduje napučanie, zaoblenie pleti

  1. Aktívny transport

Kyselina glykolová má najmenšiu molekulárnu veľkosť zo všetkých AHA kyselín

Zvyšuje svoju schopnosť preniknúť do hlbších vrstiev pokožky

Umožňuje naviazať a preniesť aj ostatné látky hlbšie do pokožky

  1. Zjemňuje povrchovú pigmentáciu

Ako exfoliant – kyselina glykolová pomaly rozpúšťa pigment na povrchu pokožky, čím redukuje tnavé škvrny a nerovnomerný tón pleti

Zjemňuje pigment smerom od povrchu dovnútra pokožky

 

Poznať silu kyseliny glykolovej

pH

  • je merná jednotka kyslosti / zásaditosti roztoku
  • indikuje, ako hlboko do pokožky kyselina glykolová prenikne

Koncentrácia / percento

  • sila AHA kyseliny závisí od výšky koncentrácie / percenta
  • rôzne koncentrácie majú na pokožku rôzny efekt

Na preniknutie kyseliny glykolovej do pokožky je potrebné správne pH, preto je veľmi dôležité mať na pamäti, že pH pleti sa veľmi ľahko mení.

Nesprávne pH môže spôsobiť neželanú reakciu, citlivosť, a pod.

 

Kyslý plášť

Kyslý plášť je veľmi jemný, mierne kyslý povlak na povrchu pokožky

  • pôsobí ako bariéra proti baktériám, vírusom a iným potenciálnym hrozbám, ktoré sa môžu dostať do pokožky
  • vylučuje sa z tukových žliaz
  • pH pleti je medzi 4,5 a 6,2, čiže kyslé

pH kyseliny glykolovej

Čím nižšie je pH kyseliny glykolovej, tým hlbšie do pokožky preniká

Keď sa aplikuje na pleť, nízke pH zníži aj pH pleti, a následne preniká hlboko do pokožky

Ćím hlbšie prenikne, tým viditeľnšie sú výsledky

Avšak, záleží na koncentrácii, ktorá indikuje presný účinok na pleť

Koncentrácia / percento

Čím vyššia koncentrácia AHA v produkte, tým silnejší je produkt a výraznejší výsledok

  • 10% a menej
  • Funkcia kyseliny glykolovej je prevažne exfoliačná
  • Viac ako 10%
  • Ako sa koncentrácia zvyšuje, AHA kyselina sa viac zameriava na spevňovanie a hydratáciu pokožky

Koncentrácia kyseliny glykolovej taktiež indikuje predpovedateľný výsledok peelingu. Koncentrácie nad 40% sa stávajú nepredvídateľné a preto sa kozmetičkám ťažko kontrolujú. (Tieto peelingy majú väčšinou pH 2,5 a menej)


Top